Op de oververhitte woningmarkt is het aantal verkopen verder gedaald, zo blijkt maandag uit cijfers van het Kadaster. Afgelopen januari werden 16.035 woningen verkocht, ruim 39 procent minder dan in december 2017. Het Kadaster telde toen 26.398 verkochte woningen.

Het gaat om transacties van bestaande woningen die op het moment van eigendomsoverdracht bij de notaris, worden ingeschreven bij het Kadaster.

Ten opzichte van december is de daling in Friesland het grootst, die halveerde bijna. In Noord-Holland vond met 31,6 procent de kleinste daling plaats.

Opdrogen woningaanbod

Het ziet er voorlopig niet naar uit dat er een einde komt aan het dalende aantal transacties. De woningmarkt is momenteel aan het opdrogen. Er worden gewoonweg te weinig woningen in de verkoop gezet om aan de vraag te kunnen voldoen.

Die wordt gedreven door onder meer een lage hypotheekrente en een tekort aan woningen. Tijdens de crisis is er te weinig gebouwd en het duurt een aantal jaar voordat die achterstand is ingelopen.

Daarbij speelt ook de samenstelling van de bevolking een rol. Zo zijn er meer alleenstaanden die een huis zoeken.

Huizenprijzen stijgen

De krapte heeft tot gevolg dat de huizenprijzen stijgen. Dit jaar met 8 procent, verwacht Rabobank. In 2019 zal de gemiddelde huizenprijs meer dan 300.000 euro bedragen. De bank voorziet vooral in de steden een daling van het aantal verkopen in 2019.

Door de krappe markt met stijgende prijzen, komen jongeren zonder eigen geld of rijke ouders moeilijker aan hun huis. Ook wijken kopers uit naar buiten de Randstad.

Volgens Rabobank zijn de woonlasten nog betaalbaar. Het aandeel aan woninguitgaven als percentage van het besteedbaar inkomen stijgt nauwelijks.

Maar hier kan een einde aan komen, bijvoorbeeld als de hypotheekrente stijgt. Bovendien worden steeds strenger inkomenseisen gesteld voor het verkrijgen van een hypotheek, waardoor kopers de woning niet gefinancierd krijgen.

LEES OOK Aangifte 2017: een overzicht van alle slimme aftrekposten (en wanneer je het beste aangifte kunt doen)